logo vethotools

Zandstralen

"Het zandstralen mag toch niet meer?" is een veelgehoorde vraag. Het stralen met het zogenaamde kwartzand is inderdaad al tientallen jaren verboden. De reden hiervoor is dat tijdens het stralen de zandkorrel kapot slaat op de ondergrond. Bij het kapot slaan van de zandkorrel komt kwarts vrij. Doordat er aan het kwarts haakjes zitten zal bij het inademen hiervan dit zich in de longen vastzetten. In tegenstelling tot alle andere stofvorming zijn de longen niet in staat zich te "reinigen" van kwarts. Bij grote hoeveelheden kwarts zal de longinhoud aanzienlijk verminderen. Er zijn gevallen bekend van mensen die tientallen jaren blootgestaan hebben aan kwarts en nog maar een longinhoud hebben van 60%. Dit betekent dat rennen of zware lichamelijke inspanningen niet meer uitgevoerd kunnen worden.

Alternatieven

Als alternatieven voor kwartszand is Olivinezand een veelgebruikt straalmiddel. Olivinezand komt veelal uit Noorwegen en bevat aanzienlijk minder dan de wettelijke 1% kwarts. Bij Olivinezand ontstaat bij het droogstralen toch nog stofvorming, al is dit geen kwarts. Ook al zijn de longen in staat bij deze stofvorming zichzelf te reinigen, het gebruik van een goed gelaatsmasker is essentieel. Andere alternatieven zijn grit of Garnet. Garnet is een massieve steenkorrel die tijdens het stralen niet kapot slaat waardoor er geen stofvorming ontstaat van het straalmiddel zelf.
In het IBIX® systeem kunnen alle soorten straalmiddelen verwerkt worden. Dit geeft de mogelijkheid om ten allen tijde met behoud van de ondergrond een wettelijk toegestane straalmiddel toe te passen. Wij adviseren u graag in de mogelijkheden van de maar liefst 40 soorten straalmiddelen die leverbaar zijn.

Nieuws

Luchtgommen in opmars

Steeds meer schrijnwerkers ontdekken het luchtgommen. Met deze techniek ontdoe je allerhande oppervlakken op een veilige en efficiënte manier van vuil en oude afwerkingslagen. Het is bijzonder geschikt voor het reinigen en renoveren van hout en kan een mooie extra dienstverlening zijn.

Lees verder

Aanvraag demonstratie


Invalid Input

Selecteer eerst een datum en vervolgens een tijd

Neem contact op

Vethotools
Contactpersoon: Thomas Verbist
Topmolen 91
1840 Londerzeel
T: 0489 05 89 89
T: 052 89 55 05